Proste, zdrowe i niedrogie danie. Poświęcisz na nie mniej niż pół godziny!
Składniki (dla 4 osób):
- makaron pióra (penne) 400g
- 1 mała cukinia
- sok z cytryny
- sól
- oliwa z oliwek (lub pestek winogron)
- ocet balsamiczny
- pół słoiczka różowego pesto
- mozzarella (125g)
- pęczek świeżej bazylii
- pieprz czarny i cayenne (chili) do smaku
Sposób przygotowania:
Cukinię kroimy na cienkie talarki (w wypadku bakłażana mogą one być grubsze, jednakże cukinia ma mniej gąbczastą strukturę) i rozkładamy je na deskach. Plasterki posypujemy grubo solą i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Czekamy 10- 15 minut, aż cukinia się zamarynuje.
Zdejmujemy z cukinii nadmiar soli (warto aby była to sól morska w granulacie, wtedy mamy pewność, że nasza potrawa nie będzie miała za dużo szkodliwych związków sodu) i delikatnie odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy plasterki z obu stron aż do zarumienienia.
Gotujemy makaron w wodzie z łyżeczką soli i łyżką oliwy. Odcedzamy. Przekładamy do większego garnka i mieszamy z różowym pesto. Dodajemy cukinię, ocet i przyprawy i delikatnie podgrzewamy dla zachowania wysokiej temperatury potrawy. Przed podaniem mieszamy ze startą na tarce o szerokich oczkach mozzarellą.
Gotowe!
Życzymy smacznego.
Copyright by www.fitmeNOW.blogspot.com
zdjęcie: cytat z www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz