piątek, 10 lipca 2009

Fit me! Kuchnia: Makaron z cukinią i różowym pesto


Proste, zdrowe i niedrogie danie. Poświęcisz na nie mniej niż pół godziny!

Składniki (dla 4 osób):
  • makaron pióra (penne) 400g
  • 1 mała cukinia
  • sok z cytryny
  • sól
  • oliwa z oliwek (lub pestek winogron)
  • ocet balsamiczny
  • pół słoiczka różowego pesto
  • mozzarella (125g)
  • pęczek świeżej bazylii
  • pieprz czarny i cayenne (chili) do smaku

Sposób przygotowania:

Cukinię kroimy na cienkie talarki (w wypadku bakłażana mogą one być grubsze, jednakże cukinia ma mniej gąbczastą strukturę) i rozkładamy je na deskach. Plasterki posypujemy grubo solą i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Czekamy 10- 15 minut, aż cukinia się zamarynuje.

Zdejmujemy z cukinii nadmiar soli (warto aby była to sól morska w granulacie, wtedy mamy pewność, że nasza potrawa nie będzie miała za dużo szkodliwych związków sodu) i delikatnie odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy plasterki z obu stron aż do zarumienienia.

Gotujemy makaron w wodzie z łyżeczką soli i łyżką oliwy. Odcedzamy. Przekładamy do większego garnka i mieszamy z różowym pesto. Dodajemy cukinię, ocet i przyprawy i delikatnie podgrzewamy dla zachowania wysokiej temperatury potrawy. Przed podaniem mieszamy ze startą na tarce o szerokich oczkach mozzarellą.

Gotowe!
Życzymy smacznego.

Copyright by www.fitmeNOW.blogspot.com
zdjęcie: cytat z www.kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz